naar top
Menu
Logo Print

16e Werelddag voor veiligheid op het werk

Zichtbare tekens voor bescherming van de gezondheid
magazine

Iedere dag brengen mensen hun gezondheid in gevaar op het werk. Daar vestigde de 16e “Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk” onlangs de aandacht op. Die dag lag de focus zowel op de gevaren als op de juiste veiligheidsmaatregelen. Veiligheidskleding maakt deel uit van de maatregelen tegen de risico’s op de werkplek. Ze kunnen de gezondheid beschermen en zelfs levens redden. Maar om dat te doen, moet de uitrusting aangepast zijn aan de respectievelijke werkomgeving. Er bestaat gepaste veiligheidskleding voor de meeste risico’s. De veiligheidsfuncties worden aangegeven met pictogrammen. Die symbolen – CE-markeringen – zijn verplicht in Europa en bevinden zich meestal aan de binnenkant van het kledingstuk.
Met de CE-markering verklaart de fabrikant dat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) overeenstemmen met de Europese wetten. De belangrijkste types veiligheidskledij worden hieronder opgesomd.
• Veiligheidskleding met elektrostatische eigenschappen zorgt voor bescherming tegen een explosie die veroorzaakt kan worden door een elektrostatische ontlading.
• Veiligheidskleding tegen de thermische gevaren van een lichtboog beschermt tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog.
• Veiligheidskleding voor laswerken of aanverwante procedés beschermt de drager tegen kleine, vloeibare metaalspatten en tegen kortstondig contact met vlammen.
• Veiligheidskleding tegen hitte en vlammen beschermt de drager tegen hitte en vlammen. De norm omvat verschillende tests die door middel van codeletters aangeven aan welke hitte- en vlamvereisten de kleding voldoet.
• Veiligheidskleding tegen vloeibare chemische producten beschermt tegen kleine hoeveelheden verstoven product of tegen onvoorziene spatten.
Veiligheidskledij moet vakkundig gewassen en onderhouden worden zodat de beschermende functie behouden blijft. Ook moet elke aanpassing conform de norm uitgevoerd worden, zoals het aanbrengen van bedrijfslogo en naamschildjes op de kleding.

MEWA

MEWA

+3264230700
+3215451590