naar top
Menu
Logo Print

‘Digitaal Skills Paspoort’ tegen 2020

Inzicht in 24 digitale vaardigheden
magazine

Technologiefederatie Agoria neemt het voortouw voor een ‘digitaal skills paspoort’ voor 4,5 miljoen Belgen. ‘Dat paspoort moet aangeven wat iemands digitale competenties zijn’, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De technologiefederatie zal dit tegen 2020 ontwikkelen met de werkgelegenheidsagentschappen VDAB, ACTIRIS, FOREM en verschillende IT-ondernemingen. Agoria maakte dat bekend op een congres over de arbeidsmarkt. De eerste paspoorten gingen er naar zo’n 150 jongeren die nu volop openbloeien in intensieve begeleidingstrajecten zoals Girleek, Molengeek en Seat@the table.

Het skills passport geeft een inzicht in 24 verschillende digitale vaardigheden. Deze zullen dan ook de standaard in de markt moeten uitmaken zodat er op basis van een ‘universele taal’ met mekaar kan worden gepraat. Marc Lambotte: ‘Niet enkel het gebruik van een universele taal is belangrijk, maar ook dat de aangegeven skills gevalideerd zijn en kunnen blijven. Skills hebben een beperkte levensduur en moeten dus worden bijgewerkt. ‘Beschouw het als een soort diploma maar eentje met een vervaldatum. De validatie verloopt via een online test met resultaatsrapport. Zo ziet de (potentiële) werkgever over welke skills de medewerker beschikt en op welk niveau. Is dat voldoende hoog, krijg je een certificaat met einddatum.
Een onderneming kan de competenties verder op maat aanscherpen om nog specifieker training aan te bieden.’ Als bepaalde skills nog niet of in onvoldoende mate aanwezig zijn, kunnen die online verder ontwikkeld worden. Aangezien er één actor is die alle data beheert, wordt het individuele skills paspoort automatisch bijgewerkt met de behaalde punten en kennisniveau. Die actor is dan de VDAB, FOREM of ACTIRIS die nu al over een database beschikt met een universele taal wat andere competenties betreft. De digitale skills zullen hier nog aan worden toegevoegd.

AGORIA

AGORIA

+3227067800
-