naar top
Menu
Logo Print

Family of the Future

30 bedrijven bundelen krachten in 3D-printproject
magazine

30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen bundelen de krachten in het 3D-print project 'Family of the Future'. De bedoeling: een blik op de bestaande 3D-print technologieën, en hun reële toegevoegde waarde aantonen in een hele reeks sectoren.

Dertig Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen leggen de laatste hand aan de realisatie van ‘Family of the Future’, een demonstratieproject rond 3D-printing. De organisaties werken samen aan de realisatie van 3 virtuele personen die samen bestaan uit meer dan 90 3D-geprinte componenten. Daarmee proberen ze te visualiseren hoe 3D-printing zal worden ingezet in de context van het gezin (maar ook de fabriek) van de toekomst. De ontwikkeling vindt plaats onder de vleugels van de Vlaamse clustervereniging voor 3D-printing, Flam3D.

Nog te weinig gekend over 3D printen
3D-printing is ondanks de hype nog relatief onbekend binnen onze ondernemingen, waardoor kansen gemist worden. Een mogelijke oorzaak is de benaming. Er zijn ondertussen namelijk al minstens 15 verschillende technieken van 3D-printing. Net daarom pogen de deelnemende organisaties eveneens een overzicht te geven van de bestaande 3D-print technologieën, en hoe die een reële toegevoegde waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren. De samenwerking zal daarom een breed scala aan technieken tentoonstellen: van geprinte elektronica tot geprinte onderdelen in metaal en keramisch materiaal.
Daar waar 3D-printing maar al te vaak in de aandacht komt als de productietechnologie van de toekomst, zijn veel bedrijven amper op de hoogte van het echte actuele potentieel van de technologie. Heel wat van de getoonde onderdelen worden al op dagelijkse basis geproduceerd.

Vlaanderen voorloper qua 3D printing en co-creatie
Aan de basis van het project bevindt zich een uniek kenmerk van het Vlaamse 3D-print landschap: het sterke netwerk met nauwe banden tussen verschillende organisaties. Om als organisatie een competitief voordeel te kunnen uitbouwen, wordt kennis steeds belangrijker. Die exponentiële toename aan data en informatie maakt dat één enkele organisatie onmogelijk alle kennis alleen kan verzamelen. “Organisaties die dat inzien, gaan samenwerkingsverbanden aan om samen veel meer te kunnen bereiken. Door middels co-creatie de sterke punten van verschillende organisaties samen te brengen wordt als het ware waarde toegevoegd aan het eindproduct. Bovendien zijn we nog steeds een innovatieregio als het op 3D-printing én op co-creatie aankomt.

Over Family of the Future
Family of the Future is een verwezenlijking van 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing: 3iD, AMT-Titastar, Aqtor!, Arteveldehogeschool, CADskills, Centexbel, DeltaRocket, DSM Somos, ESMA, Formando, GC Europe, Howest, KU Leuven, LCV, Materialise, Raytech, Renishaw, Ricoh, RS Print, Seido Systems, Sirris, Tenco DDM, Thomas More, Twikit, UC Leuven-Limburg, UGent, UHasselt, Velleman, VUB en Vives.

Het project zal voor het eerst onthuld worden op 8 november op de Prototyping-beurs in Kortrijk, onder het goedkeurend oog van onder meer Materialise CEO Fried Vancraen. De internationale première volgt een week later op 14 november op Formnext in Frankfurt, de grootste 3D-print beurs in Europa. Het concept zal, om de technologische kennis rond 3D-printing te helpen verspreiden, vervolgens een jaar lang toeren langs technologieevenementen, vakbeurzen en scholen.

Zie ook: www.familyofthefuture.eu