naar top
Menu
Logo Print

Nood aan internetinstallateurs

PXL start opleiding IoT
magazine

Hogeschool PXL en bedrijven slaan handen in elkaar voor nieuwe opleiding Internet of Things Tegen 2020 zullen wereldwijd meer dan 20 miljard apparaten via het internet met elkaar verbonden zijn. Dat vraagt om goed opgeleide installateurs, zowel voor thuis- als bedrijfsnetwerken. Hogeschool PXL start daarom vanaf september 2019 met een gloednieuwe tweejarige graduaatsopleiding Internet of Things waarin ook de bedrijven een actieve rol op zich nemen.

Patrick Hilven, PXL-opleidingshoofd Elektronica-ICT: “Er is een grote nood aan de installateur 2.0 die elektronica en netwerken integreert met intelligente systemen. Bedrijven zoeken professionals die de brug kunnen maken tussen elektronica en netwerken, niet alleen voor domoticasystemen in een residentiële setting, maar ook voor smart buildings, voor de industrie, voor healthcaretoepassingen enzovoort. Het is op die marktbehoeften dat deze nieuwe tweejarige graduaatsopleiding inspeelt.”

De bedrijven krijgen zelf een actieve rol in de opleiding. Joeri Gerrits, opleidingscoördinator van de graduaatsopleiding Internet of Things: “Een derde van de opleiding zal worden ingevuld door werkplekleren: leren op de werkplek zelf dus, in het bedrijf, vertrekkende van concrete opdrachten en uitdagingen die zich daar stellen. Op die manier houden we de vinger aan de pols, want de technologische ontwikkelingen in de ICT-sector volgen elkaar in een sneltempo op.”

Patrick Hilven: “We krijgen ook een basisstek op Corda Campus in Hasselt, de creatieve ICT-hotspot van Limburg en omstreken. We kijken nu al uit naar de samenwerking met de bedrijven daar. De studenten krijgen ook zowel een hogeschool- als een werkplek/bedrijfscoach. Op die manier krijgen ze the best of both worlds: ze kunnen alles meteen uittesten in de praktijk.” Voor de bedrijfswereld betekenen de nieuwe werkkrachten bovendien ook mogelijk nieuwe, frisse ideeën.