naar top
Menu
Logo Print
14/06/2018 - EIMBE1814W00_N_03

HABETS NEDERLANDS MAINTENANCE MANAGER VAN HET JAAR 2018

Spanningsveld tussen techniek en productie weggenomen bij Emerald Kalama Chemical

Halfweg maart 2018 werd tijdens het iMaintain-congres de Nederlandse Maintenance Manager van het Jaar bekendgemaakt. Maarten Habets - maintenance manager bij Emerald Kalama Chemical in Rotterdam - werd voor 2018 de functie 'Boegbeeld van de Nederlandse Maintenancesector' toegedicht.

 

Maarten Habets, Maintenance Manager bij Emerald Kalama Chemical
Maarten Habets, maintenance manager bij Emerald Kalama Chemical

MAARTEN HABETS

De kersverse Maintenance Manager van het Jaar 2018 begon na een masterstudie Mechanical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven zijn carrière bij Libbey als project/maintenance engineer. Daarna ging hij achtereenvolgens aan de slag als technical & facility manager bij IOI Loders Croklaan Oils en als technical manager bij Nutricia. Daarna werd hij group engineering manager bij Stahl, voor hij in augustus 2016 startte bij Emerald Kalama Chemical als maintenance manager.

Bij 's werelds marktleider met betrekking tot de productie en verkoop van benzoëzuur, derivaten en volgproducten slaagde Habets erin om in korte tijd de spanning tussen techniek en productie te bezweren.

MAINTENANCE MANAGER 2018

Juryvoorzitter Paul de Beijer gaf aan dat de keuze voor Maarten Habets van Emerald Kalama Chemical de juiste was omdat hij andere kandidaten ver achter zich liet. NVDO roemde Habets om “zijn kracht om het management constant te overtuigen, rust te brengen op alle vlakken en aan de voorkant te staan van de groei van de organisatie en daar succesvol de eisen aan onderhoud aan te passen. Hij weet feilloos de juiste mensen op de juiste plekken te positioneren. Het Boegbeeld van de Nederlandse Onderhoudsmarkt 2018 weet dat de waarde van onderhoud een samenspel is met productie, het management, en dit binnen een team."

Jaarcongres 'Unlock the next Level'

De uitreiker van de MMY-prijs, NVDO, koppelde aan de bekendmaking ook een interessant congres waarop een zestal sprekers een blik gunden op hun vakgebied en er nadien ook duchtig van mening gewisseld kon worden.

 

Jef Staes
Jef Staes, innovation speaker en oprichter Red Monkey Company

“ALLES KAN, MAAR MAG NIET VERANDEREN"

Antwerpenaar Jef Staes had het over de switch maken naar '3D smart'; voortdurend en écht leren. Daarbij wees hij erop dat met passie info opzoeken en delen even natuurlijk zou moeten zijn als ademen. Staes pleitte dan ook voor een disruptieve verandering van het onderwijs én de arbeidsmarkt om te voorkomen dat studenten gewoon 'schapen' zijn met een diploma die een functieomschrijving invullen. Verder gaf hij ook mee dat innovatie 'open' moet zijn en dus over de sectoren heen moet kijken. Een vereiste is ook dat er een machttransfer plaatsvindt vanuit de oude machthebbers naar de jonge gepassioneerde innovators.

 

Simon Jagers, oprichter Semiotic Labs
Simon Jagers, oprichter Semiotic Labs

“REGISTREER DATA, DEEL EN EXPERIMENTEER"

Simon Jagers - stichter van Semiotic Labs (Leiden) - sprak in het Bouw & Infra Park over data-driven maintenance. Hij kwam met het goede nieuws dat de technologie ervoor beschikbaar is en dat steeds meer bedrijven er gebruik van maken. Dit niet enkel om het gedrag van apparaten te voorspellen (anomaliedetectie) en zo ongeplande downtime te elimineren, maar ook om ondersteuning te bieden bij beslissingen (Decision Support Systems, DSS). Voor wie de stap nog niet genomen heeft, had Jagers drie tips. Hij riep op om data op een hoogkwalitatieve manier te beginnen registreren en deze ook beschikbaar te maken (datasharing). Uiteindelijk raadt Jagers ook aan om simpelweg aan de slag te gaan met data en data-driven maintenance. Experimenteren met het slim monitoren van machines is de boodschap.

 

Maarten Essers, Innovation Officer  bij ENGIE
Maarten Essers, innovation officer  bij ENGIE

“EEN ROBOT PROGRAMMEREN KAN JE LEREN"

ENGIE innovation officer Maarten Essers had zijn collega én een robot meegebracht naar Harderwijk. Terwijl de promovendus op het vlak van industriële robotica het publiek meenam op een snelle reis door de robotica-ontwikkelingen, werd een willekeurig persoon uit het publiek wegwijs gemaakt door het robotprogramma dat ENGIE zelf ontwikkelde (zie foto linkerpagina). Op het einde van de trip door de robotevolutie - waarbij Essers concludeerde dat er in essentie nog niet zo heel veel is veranderd - zette de vrijwilliger uit het publiek de robot eigenhandig aan het werk m.b.v. de tablet en de pas gekregen spoedcursus. Zo werd aangetoond dat het programmeren van een robot niet moeilijk hoeft te zijn en dat eenieder het kan leren.

 

Michele Fumarola, Project Manager en partner bij Macomi
Michele Fumarola, project manager en partner bij Macomi

“SIMULATIES EN GAMES HELPEN OP DE CHANGE JOURNEY"

Dr. Michele Fumarola van Macomi viel tijdens het congres in voor de spreker van Accenture. Het thema - de rol van simulaties en serious games in een veranderingsreis - bleef. Fumarola schetste enkele verschuivingen en de bijbehorende consequenties. Simulatiemodellen spelen bijvoorbeeld een grote rol bij de shift van finance-based naar operations-based decisions omdat budgetbeslissingen afgewogen kunnen worden tegen simulatiemodellen. Het verfijnen van een 'blueprint' met simulatiemodellen en realtimedata faciliteert dan weer de weg naar data-driven demand. De conclusie is dat simulaties en serious games wel degelijk een belangrijke impact kunnen hebben bij een transitie.

 

Erik Bijlsma
Erik Bijlsma, asset owner van Eigendom & Beheer en van het Noord-Zuidlijnproject (NZL) bij Metro & Tram van de Gemeente Amsterdam

“DIGITALISERING KETENPROCESSEN NZL"

Asset owner van Eigendom & Beheer en van het Noord-Zuidlijnproject (NZL) bij Metro & Tram van de Gemeente Amsterdam, Erik Bijlsma, nam de zaal mee in de ontwikkeling van de eerstgenoemde afdeling. In een periode van acht jaar heeft die vele opzichten opgedaan. Zo gaf een beheervisie van de Metropoolregio aan om ISO 55000 te digitaliseren en werd Ma-Dam het single point of information waaraan alle eigen apps van de leveranciers gekoppeld konden worden. De ketenprocessen (PIMS, ORS ...) werden gedigitaliseerd; ze hangen in de cloud en kunnen vanop één punt gestuurd worden.

 

Lukas Brandts, opleidingsadviseur van de Hogeschool Utrecht
Lukas Brandts, opleidingsadviseur van de Hogeschool Utrecht

“SOFT SKILLS WORDEN STEEDS BELANGRIJKER"

De opleidingsadviseur van de Hogeschool Utrecht Lukas Brandts besprak de aansluiting van het technisch onderwijs op de praktijk. Hij merkt op dat er in de markt vooral een verschuiving is op het vlak van risicoverdeling richting de opdrachtnemer. Daarom benadrukte hij het belang van een koppeling tussen de organisatorische lagen en het uitlichten van de opportuniteiten die een project vaak met zich meebrengt. Verder pleitte Brandts ook voor meer begrip, inleving en communicatie tussen CAPEX- en OPEX-mensen. Dat soort sociale vaardigheden - of 'soft skills' - wordt steeds belangrijker, ook bij technische profielen. Dat merkt Jagers zowel bij hun open onderwijs als bij de opleiding 'in company'.