naar top
Menu
Logo Print

FYSIEKE & DIGITALE CONVERGENTIE OP INDUSTRIAL AUGMENTED REALITY SEMINAR

10 skills voor 2020...

Industrial ARIn 3Square in Zwijnaarde verzamelden zich eind april een honderdtal geïnteresseerden voor het Industrial Augmented Reality Seminar. Deze organisatie van BEMAS, in samenwerking met I-care en PTC, wilde de technologie in de kijker zetten die informatie meteen plaatst in de context waarin ze toegepast wordt. Met de combinatie van de sterktes van mens en machine zorgt AR voor een drastische verhoging van de waardecreatie.

 

INDUSTRIELE TOEGEVOEGDE WAARDE

“De integratie van digitale informatie in real time in de gebruikersomgeving"; achter deze korte definitie van augmented reality (AR) schuilen tal van mogelijkheden met een impact op industriële renovatie. Om een en ander nader te verklaren, organiseerden BEMAS, I-care en PTC op vrijdag 20 april een namiddagseminarie over industriële augmented reality. Aanwezig waren een honderdtal vertegenwoordigers van bedrijven die zich wilden informeren over en laten inspireren door AR.

 

Dirk De Nutte, CEO I-care Holding Group
Dirk De Nutte, CEO I-care Holding Group

AUGMENTED REALITY: I4.0-OPLOSSING

De verwelkoming en introductie in het Gentse 3Square gebeurden door Dirk De Nutte. De CEO van de I-care Holding Group kaderde augmented reality als een Industrie 4.0-oplossing die toelaat om vanuit de verzamelde data en het predictivemaintenancegegeven over te gaan tot actie. “Augmented reality biedt directe toegang tot informatie 'on the spot', de context waarin ze wordt toegepast. Dit versnelt het proces van informatie absorberen en handelen naar die info." De Nutte gaf nog mee dat AR de sterktes van mens en machine combineert. Er zijn al een aantal pioniers die vandaag al kennismaken met de voordelen die augmented reality biedt op het vlak van productiviteit, kwaliteit en trainingsgemak.

 

Eric Jackson, vicepresident business development Digital Transformation, IoT & AR bij PTC
Eric Jackson, vicepresident business development Digital Transformation, IoT & AR bij PTC

REVOLUTIE NAAR EFFICIENTIE

Eric Jackson, vicepresident business development Digital Transformation, IoT & AR bij PTC, kwam vervolgens een korte inleiding geven op de usercases die zijn collega's later tijdens het seminarie voorstelden. Jackson ziet met de vierde industriële revolutie een verschuiving richting alsmaar efficiëntere processen. Dit resulteert daarom niet meteen in overzichtelijke en eenvoudige systemen. Een dergelijke complexiteit kan dan o.a. gecounterd worden met de ondersteuning van augmented reality. “Er is steeds een cognitieve afstand ten opzichte van data", verklaarde Jackson. “De interpretatie van de gegevens moet steeds gebeuren door een persoon. AR brengt die digitale wereld echter tot bij de realiteit en helpt zo de cognitieve afstand te verkleinen."

 

Fysiek en digitale convergentie

PTC belichaamt de convergentie tussen de fysieke en de digitale wereld; een convergentie die duidelijk naar voren komt met augmented reality. Het aanbod van de firma van Amerikaanse oorsprong bestaat o.a. uit een softwareplatform waarmee digitale 'layers' over de werkelijkheid geplaatst kunnen worden. Vervolgens kunnen met verschillende programma's anomalieën opgespoord en zelfs voorspeld worden. Ook zijn er programma's om 'markers' aan te brengen op de plekken waar instructies wenselijk of levensnoodzakelijk zijn.

 

Jos Sas, I-care
Jos Sas, I-care

DATA-DRIVEN MAINTENANCE

Na de korte intro betreffende PTC en zijn mogelijkheden had Jos Sas van I-care het over de mogelijkheden van onderhoud dat gebaseerd is op data en conditie. Hij opende zijn betoog met de boutade dat een vliegtuigonderhoud uit de jaren 60 vandaag de dag ook verre van nog toereikend zou zijn. “Tijdsgebaseerd onderhoud houdt geen rekening met de 90% random failures die niet leeftijdsgerelateerd zijn", vervolgde Sas. “Het onderhoud stoelen op de conditie van de machines of installaties houdt veel meer steek." De productmanager gaf een voorbeeld uit de praktijk: van een zuigtrekventilator kan door een gerichte monitoring van de vibraties om de vier weken eventueel lagerfalen voorspeld worden.

 

COOL KRIJGT BETEKENIS

Nadat de praktische toepassingen geïllustreerd werden door Jos Sas en Rayed Hawa, zette Eric Jackson nog eens de voordelen van augmented reality op een rijtje en legde uit waar de meerwaarde zit. “AR is cool, maar wij zorgen ervoor dat iets cools ook betekenisvol kan zijn. Met de visualisering van handelingen, instructies, handleidingen, waarschuwingen en ook interactie kan augmented reality het verschil maken. Het boost de hoeveelheid relevante data, het gebruik van middelen en zorgt voor een realtimebevestiging. Daarnaast bespaart het tijd, foutenlast en (onderhouds)kosten."

 

BEMAS-directeur Wim Vancauwenberghe
BEMAS-directeur Wim Vancauwenberghe

I4.0 ZORGT VOOR SKILL SHIFT

Wat augmented reality betekent op menselijk vlak, werd besproken door BEMAS-directeur Wim Vancauwenberghe. Industrie 4.0 - met zijn flexibele productie en customization - biedt volgens de maintenance-evangelist een opportuniteit om onderhoud bij de afdelingen bovenaan op de investeringslijst te plaatsen.

 

Vaardigheden

I4.0-technologie zoals AR heeft een significante impact op de vaardigheden die men vraagt van een technicus. Het World Economic Forum heeft een voorspelling gemaakt van de top tien skills die in 2020 nodig zullen zijn. Opvallend daarbij is de stijging van 'soft skills' zoals people management en emotionele intelligentie. Onder andere creativiteit is het vlak waarop werknemers het verschil moeten maken met robots. Machines, geholpen door de massa's data, zullen de beslissingen beginnen te nemen, dus zakken onderhandelingsskills en flexibiliteit naar onderen in de top tien.

 

Techniek en ondersteuning

Aan de ene zijde zal er nog steeds wel een technische bagage aanwezig moeten zijn, maar augmented reality kan evenwel een grote ondersteunende en controlerende taak vervullen. Iets wat vandaag - ook mede veroorzaakt door de schaarste aan technisch geschoold personeel - al tot uiting komt in het toenemende aantal (simpele) onderhoudstaken die toebedeeld worden aan operatoren, al dan niet ondersteund door AR. 

 

PTC IoT sales director Rayed Hawa
PTC IoT sales director Rayed Hawa

INFORMATIEBINNEN HANDBEREIK

PTC IoT sales director Rayed Hawa gaf een demonstratie van industrieel toegepaste augmented reality. De testopstelling van I-care - een motor uitgerust met twee Wi‑care-sensoren - werd voorzien van een PTC-QR-code. Hawa scande met zijn iPad gewoon de aangebrachte code om meteen digitaal toegang te hebben tot informatie over deze motoropstelling. Daarnaast had hij via de tablet ook meteen toegang tot de livemeetresultaten van de sensoren.

 

10 SKILLS FOR 2020

  1. complex problem solving
  2. critical thinking
  3. creativity
  4. people management
  5. coordinating with others
  6. emotional intelligence
  7. judgement & decision making
  8. service orientation