naar top
Menu
Logo Print
06/09/2018 - DIETER DEVRIENDT

BELGIE OF NEDERLAND ALS ORGANISATOR -

GARANTIE OP KWALITATIEVE CONFERENTIE

Voorzitter EFNMS kijkt vol verwachting uit naar Euromaintenance-conferenties

Kort na de vorige Euromaintenance in Athene werd Cosmas Vamvalis verkozen tot opvolger van Herman Baets voor het voorzitterschap van de Europese onderhoudsverenigingenfederatie EFNMS. Op de vooravond van Euromaintenance 4.0 in Antwerpen (24-27 september 2018) polste uw vakblad bij de Griekse EFNMS-voorzitter naar zijn parcours van de afgelopen twee jaar, zijn visie op de sector en de meerwaarde van de tweejaarlijkse Europese onderhoudsconferentie.

 

Cosmas Vamvalis, voorzitter EFNMS
Cosmas Vamvalis, voorzitter EFNMS

“Het is cruciaal voor de taken van het EFNMS  om een periodieke conferentie te hebben waar er op Europees niveau kennis gedeeld kan worden."

 

CV COSMAS VAMVALIS

De huidige EFNMS-voorzitter studeerde in 1991 af als elektrisch ingenieur aan de Democritus University of Trace (Griekenland) voor hij een jaar later een master haalde in Integrated Manufacturing Systems aan de Universiteit van Birmingham (VK). Vervolgens ging hij aan de slag bij Land Rover voor ontwerp, ontwikkeling en implementatie van een CMMS. Vanaf 1995 werkte hij twee jaar als productiemanager voor Apco Control Valves. Daarna maakte hij deel uit van het ontwikkelingsteam voor het Momentum ERP-systeem bij Logismos. Na twee jaar daar was hij nog twee jaar verantwoordelijk voor de gecomputeriseerde productiesystemen bij Hellenic Fabrics. Sinds 2000 is Vamvalis managing director van Atlantis Engineering. Daar is hij o.a. verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van CMMS en participatie in researchprojecten. Hieronder valt o.a. het technische management van twee Factories of the Future-projecten. Naast voorzitter van de EFNMS is hij ook lid van de directieraad van de vereniging van IT-bedrijven van Noord-Griekenland SEPVE.

EUROPEAN FEDERATION OF NATIONAL MAINTENANCE SOCIETIES

Vooruit op alle vlakken

Gevraagd naar zijn voornaamste prioriteiten bij het ingaan van het EFNMS-voorzitterschap, antwoordt Cosmas Vamvalis dat hij “resultaten wou boeken in alle aspecten van de Europese federatie. Een toename van het aantal EFNMS-leden, meer kennis delen, beter functionerende comités, een goede organisatie van Euromaintenance, een degelijke certificering, een betere marketing, networking en studies vormden de doelstellingen."

 

Balans

Een balans opmaken na twee jaar voorzitterschap is voor Vamvalis - die nauwgezet zijn doelen en de vorderingen opvolgt - een koud kunstje. “Op het vlak van de uitbreiding van de EFNMS staan er nu na de toetreding van Hongarije en Roemenië 23 landen op de ledenlijst", klinkt de voorzitter trots. “Daarnaast werd de eerste versie van het EFNMS Body of Knowledge goedgekeurd. Deze is een mijlpaal voor onze federatie en vormt de basis voor diverse andere activiteiten. Ondertussen zijn de comités bezig met meerdere projecten en krijgen die ter ondersteuning een significant EFNMS-budget. Bovendien werd er recent ook een nieuw comité opgericht met als titel en thema 'Maintenance 4.0'."

Het opsommen van de verwezenlijkingen gaat verder na de vermelding van de organisatie van Euromaintenance 4.0 op 24 en 27 september 2018; iets waarvoor Belgische organisator BEMAS nu al lof krijgt van de Griekse voorzitter. “Ook op het vlak van de EFNMS Certificaten wordt vooruitgang geboekt, met Finland en Kroatië die deze aannamen. Marketinggerelateerd kreeg de website www.efnms.eu een nieuw design en geeft de organisatie nu per kwartaal ook een nieuwsbrief uit. Door de participatie van EFNMS in GFMAM (Global Forum of Maintenance and Asset Management) en OSHA (Occupational Safety and Health Administration) zijn ook de vorderingen op het gebied van netwerken verzekerd. Op studievlak kreeg de KPI-survey van het EFNMS Maintenance Assessment Committee (EMAC) bijzonder veel respons. De resultaten van de studie worden op Euromaintenance 4.0 voorgesteld."

 

Oog voor de toekomst

De EFNMS-voorzitter blikt ook vooruit: “De doelstellingen in de toekomst komen heel goed overeen met mijn initiële streefdoelen. Opnieuw moeten we proberen om op alle vlakken stappen te zetten. Natuurlijk ontvangen wij voortdurend nieuwe ideeën die door alle EFNMS-leden worden geopperd. Deze suggesties evalueren we en ze worden uiteindelijk - de meeste toch - uitgevoerd."

 

GRIEKENLAND

Gezien Vamvalis' Griekse oorsprong en actieve lidmaatschap van de Hellenic Maintenance Society (HMS), moesten we het toch even hebben over de toestand van maintenance in de bakermat van de westerse beschaving.

 

HMS engageert zich voor EFNMS

De Griekse onderhoudsvereniging HMS trad in 2009 toe tot de EFNMS. De kleine achterstand op de Centraal-Europese landen bij de toetreding maakt HMS nu goed met zijn inzet. “Wij zijn met HMS bijna tien jaar actief participerend in de EFNMS en helpen er mee de kar te trekken. Zo ben ikzelf al twee jaar voorzitter van de organisatie en is mijn landgenoot George Scroubelos voorzitter van het Health, Safety & Environment Committee (EHSEC)."

 

Crisis bevoordeelde maintenance

Gepolst naar de crisis die Griekenland de afgelopen jaren doormaakte, ziet Cosmas Vamvalis niet enkel donkere wolken. “Een van de weinige sectoren die meer positieve dan negatieve effecten ondervonden van de recente financiële crisis, was maintenance. Voordien was het voornaamste obstakel van het implementeren van een correcte onderhoudsstrategie de perceptie dat er altijd nieuwe uitrusting gekocht kan worden bij onverwachte defecten. De fondsen voor nieuwe investeringen de laatste jaren resulteerden in meer waardering voor maintenance in de mindset van de leidinggevenden. Geleidelijk aan werd maintenance de competitiviteitstool voor een gezond bedrijf."

 

Perspectieven na de crisis

“De grote transformatie van de Griekse economie en het Griekse ondernemerschap maakt dat Griekse bedrijven vandaag beter bestuurd worden door het aannemen van meer holistische 'operational excellence'-strategieën. Daarbij is maintenance, zoals gezegd, een competitieve pijler. Met de toegenomen subsidiëringsmogelijkheden en -fondsen verwachten we de versterking van Griekse ondernemingen op de wereldwijde markt."

 

EUROMAINTENANCE

Van 24 tot en met 27 september 2018 vindt, zoals eerder vermeld, de Euromaintenance-conferentie plaats in het Antwerpse Flanders Meeting & Convention Center. “Een veelbelovende editie", belooft de EFNMS-voorzitter. “Met meer dan 20 workshops, 106 presentaties, 50 cases en enkele bedrijfsbezoeken."

 

Praktisch en europees kennis delen

“Het is van cruciaal belang - ook voor de taken van het EFNMS - om een periodieke conferentie te hebben waar er op Europees niveau kennis gedeeld kan worden. Het voordeel van Euromaintenance is dat de focus ligt op industriële, praktische cases en niet op louter theoretische, academische kennis. Zo vult het eigenlijk een echt gat in de markt. De organisatie van deze editie door BEMAS is voor mij een garantie dat deze Euromaintenance van een zeer hoog niveau zal zijn, met talrijke kwaliteitsvolle presentaties en praktische cases."

 

Flanders Meeting & Convention Center Antwerp
Euromaintenance 4.0 vindt plaats in het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp

Euromaintenance 4.0

De titel van deze conferentie - Euromaintenance 4.0 - wijst op het belang van nieuwe technologie in de onderhoudssector. “Industriële technologie wordt gedigitaliseerd en radicaal verbeterd", vindt Vamvalis. “Cloud computing, big data analytics, foutvoorspelling, machinelearning … zijn opkomende technieken die volledig het beeld van de onderhoudsfunctie herschapen. Daarom ook deze conferentie én het ontstaan van het EFNMS Maintenance 4.0-comité, dat binnenkort relevante resultaten op dit vlak zal voorleggen."

 

Lage landen aan de top

Na België in 2018 is het in 2020 de beurt aan Nederland om in Rotterdam Euromaintenance te organiseren. De voorzitter ontwaart een patroon: “Zowel BEMAS als NVDO staat aan de top van de Europese maintenance-wereld. Ze zijn twee van de meest actieve onderhoudsorganisaties in Europa, of zelfs wereldwijd. De organisatie van Euromaintenance 2018 en 2020 door deze nationale verenigingen is een garantie op succes." 

 

DE KEUZE VAN DE VOORZITTER

Wij vroegen Cosmas Vamvalis ook wat zijn persoonlijke aanraders waren voor Euromaintenance 4.0; van 24 t.e.m. 27 september in Antwerpen.

Plenaire openingsspeeches

“Ik kan de beide openingsspeeches van de plenaire zittingen aanbevelen. Victoria Van Camp (CTO en voorzitter van SKF Innovation & Business Development) zal spreken over het pad van SKF naar een digitale toekomst en Andreas Weber (vicevoorzitter Development BL Technischer Service Evonik) zal het hebben over Maintenance 4.0 op de chemische sites van de firma wereldwijd."

Kruispunt van AI

Ben Pring, van het Cognizant Center for the Future of Work én coauteur van 'What to do when machines do everything', zal de thema's uit dat boek bespreken.

Van corporate maintenance en equipmentreliabilityvisie tot realiteit

Over de reis die DSM aflegde om zijn globale kijk op maintenance en beschikbaarheid in de praktijk te brengen, zal corporate lead maintenance Jos Van der Aelst een uiteenzetting houden.

Optimalisatie van onderhoudskosten

Het hoofd van de onderhoudsafdeling van Saudi Aramco, Nasser Alshahrani, zal uit de doeken doen hoe de energiereus door middel van technologische en organisatorische innovaties zijn onderhoudskosten reduceerde en zijn meantime between failures (MTBF) verhoogde.

Vruchten oogsten van digitalisatie

Richard Schouten, directeur technologische innovatie bij Sitech, zal verklaren hoe de manufacturing manager van 23 chemische fabrieken op Chemelot (Geleen) dankzij digitalisatie zowel de onderhoudskost als de downtime kon verminderen.

Gebruik van IoT brengt voordelen

Danielle Lammens (Exmar Ship Management) zal demonstreren hoe het Internet of Things voordelen op het vlak van kosten en efficiëntie met zich meebrengt.