naar top
Menu
Logo Print
15/03/2018 - DIETER DEVRIENDT

HANNOVER MESSE WIL MET I4.0 NAAR HET VOLGENDE NIVEAU

Integrated industry - connect & collaborate

De sprekers op de Hannover Messe Preview (v.l.n.r.): Lukas Zanger (Magazino), Dr. Klaus-Dieter Rosenbach (VDMA Materials Handling & Intralogistics), Dr. Robert Bauer (Sick), Dr. Jochen Köckler (Deutsche Messe)en S.E. Rogelio Granguillhome (Mexicaanse ambassadeur in Duitsland)BLIK OP DE TOEKOMST

Met een exposantenaantal dat in 2017 al de kaap van 6.000 rondde, en de bezoekers die bijna met een kwart miljoen waren, behoeft de wereldwijd belangrijkste beurs op het vlak van industriële technologie weinig introductie. Ook in 2018 mikt Hannover Messe hoog. CEO Jochen Köckler wil met de komende beurseditie vooruitblikken en Industrie 4.0 naar het volgende niveau tillen: “Dit jaar willen we de bezoekers de nieuwe vormen van business, werken en samenwerken laten ervaren die mogelijk gemaakt worden door het toenemende geconnecteerde, digitale netwerk dat het hedendaagse industriële landschap is. De voordelen zoals verbeterde productiviteit, toekomstveilige jobs en nieuwe businessmodellen zal men er met de eigen ogen kunnen zien." Hannover Messe groepeert traditiegetrouw een aantal vakbeurzen (Integrated Automation, Motion & Drives - Digital Factory - Energy - Industrial Supply - Research & Technology) en combineert die deze editie met CeMAT, de beurs voor intralogistiek en supplychainmanagement.

INTRALOGISTIEK IN HOOFDROL I4.0

De digitalisatie van de intralogistiek is wat VDMA Material Handling & Intralogistics voorzitter Klaus-Dieter Rosenbach aankaartte. Het rapport dat zijn organisatie i.s.m. het Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics opstelde - Technology Roadmaps Intralogistics 2025 - wordt voorgesteld tijdens CeMAT en zet de ontwikkelingsstappen uit om een zelfoptimaliserend intralogistiek systeem te kunnen implementeren. “Het connecteren van diverse systemen en hen toelaten onderling te communiceren en samenwerken, is een noodzaak voor verdere automatisatie en 'autonomisatie' van processen", aldus Rosenbach.

SENSORINTELLIGENTIE

Sick CEO Robert Bauer nam vervolgens het woord en had het over hoe de veranderende gedragspatronen van klanten en jongere generatie nopen tot snelle, flexibele en verbeterde productie. Dit vertaalt zich in de sensorwereld in intelligente, flexibele sensortechnologie die snelle en economische productie mogelijk maakt, zelfs met batch size one. Deze sensoren zijn ook een toegevoegde waarde op sleutelposities door optimalisering mogelijk te maken terwijl het proces gewoon doorgaat. “De vierde industriële revolutie brengt sensoren voort die kunnen zien terwijl ze ook een groot volume aan data verzamelen", orakelt Bauer. “De verzamelde data kan bijdragen tot het voorkomen van slechte kwaliteitsproductie. Bovendien ondergaat ook de automatisatie-architectuur veranderingen. Zo zal software niet enkel op computers, maar ook direct op de sensor geïnstalleerd worden. Deze sensoren met rekenkracht zullen met alle andere apparaten in de eigen fabriek én andere vestigingen kunnen communiceren; zo verbetert de transparantie, productiviteit en profitabiliteit."

SUPPLY-BY-ROBOT ALS VOORBEELD

Ook van de partij was Soto, de nieuwe robot van startup Magazino. Stichter en COO Lukas Zanger presenteerde deze robot die zorgt voor aan- en afvoer van small load carriers (SLC) en dozen, en geleidelijk aan kan geautomatiseerd worden. Deze robot staat symbool voor wat Hannover Messe wil bieden: slimme oplossingen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

• Locatie: Hannover Exhibition Grounds
• Data: maandag 23 t.e.m. vrijdag 27 april (9 tot 18 u.)
• Prijs: dagticket 31 euro (VVK) of 39 euro (ADD), ticket voor volledige beurs 70 euro (VVK) of 84 euro (ADD), ticket geeft ook toegang tot logistiekbeurs CeMAT
• Partnerland voor 2018 is Mexico

 Meer info op www.hannovermesse.de.

 

Ontdek hieronder de producten die al werden getoond tijdens de preview in februari:

TwinCAT Vision

IR-detectiesensor voor cobots

Ervaar I4.0 in de praktijk

Bescherm uw kraansysteem

IO-link

BionicCobot

Kranen in de cloud

i950 servo-omvormer

Toekomst van autonoom rijden

Sick sensorintelligentie

Trillingsbestendige IE-module

Remote maintenance